Holdas sorozatkép hogyan készült

Sok olyan kép látható neten, amely a hold “útját” jeleníti meg egy képen.
Most röviden megmutatom hogyan is lehet ezt létrehozni.
A fent látható képem Tökön készült egy romtemplommal az előtérben.
Az ilyen képeknél célszerű legalább negyed órával holdkelte elött érkezni, hogy legyen lehetőség komponálni illetve beállítani a gépet, így mikor a hold megjelenik, már csak fotózni kell.
De honnan tudjuk hogy hol kel fel a hold? Ehhez sok mobil app létezik, én a Sun’s path appot használom, ez a program nem csak térképen mutatja a hold, vagy nap útját, de még kamerán keresztül nézve virtuálisan is kivetíti az égre. Lentebb két kép a programról.
 
Miután megvan a megfelelő pozíció, onnantól kezdve jöhet a fotózás.

FONTOS! Ilyenkor már nem szabad a gépet elmozdítani a fotózás végéig.

Először fotózzunk egy világos “táj” képet, ahol megjelenik az aktuális táj, illetve esetlegesen belekomponált objektum, erre lesz aztán rá”stackelve” a többi holdas kép. Ennek a beállításai a fényviszonyoktól is függ, nekem jelen esetben ez ISO200, f5,6 5sec volt.
 
Ha ez is megvan akkor jöhet az “unalmas” része, a hold kelésének megörökítése, a végleges képen látható hold fázisok 1 óra eredménye, 3 percenként egy kép készülésével. Ezt lehet úgy véghezvinni, hogy egy órát, vagy telefont veszel a kezedbe és minél pontosabban 3 percenként lősz egy képet. Nekem programozható távkioldóm van, így ez egyszerűsitette a dolgomat 🙂
Nézzük a holdas fotó beállításokat.
 Mivel a hold egyre világosodik ahogy kúszik fel az égen, ezért néha nem árt korrigálni a záridőn, hogy ne egy fényes pontot kapjunk.
Kezdetben 1/40sec záridővel dolgoztam, ISO200, f7,1 beállítások mellett, majd a záridőt növeltem a hold fényesedésével párhuzamosan, egészen 1/160sec-ig.
Térjünk kicsit vissza a világos képhez. Miért is kell?
A hold, hogy ne égjen ki képünkön, rövid záridővel kell fotózni, ami viszont kevés a táj megjelenéséhez, alább erről látsz példát.
A lentebbi képen azt láthatod, ahogy a kijelölt képeket egy program segítségével (Photoshop) egymásra rétegzem “stackelem” a világos “táj” kép nélkül. 
Valamint láthatod hogy ha nem készül világos “táj” kép, akkor csak ennyi a látvány.
Végül pedig a világos “táj” képpel összedolgozva, valamint még utómunka és kész is.